Coaching is

… een proces. Een aaneenschakeling van stappen die leiden tot een einddoel. De stappen bestaan uit inzichten, oefeningen en activiteiten die gestructureerd en doelgericht worden ingezet. Het einddoel is vaak een verandering in houding en gedrag. De coach is de procesbegeleider die de gecoachte op interactieve wijze aanzet tot ander en effectiever gedrag door: aanpak

 • bewustwording en persoonlijke groei,
 • het vergroten van zelfvertrouwen en
 • het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.

Bron: Nederlandse Orde van Beroepscoaches

Coaching biedt uitkomst in vraagstukken waarbij je vastloopt in het bestaande. Dat kan zijn in werk, loopbaan, relatie of opvoeding, of in persoonlijke ontwikkeling is zijn algemeen. Daarbij zijn soms patronen ontstaan die toen goed werkten, maar die nu belemmerend zijn. Deze disfunctionele patronen kunnen doorbroken worden, waardoor nieuwe manieren en wegen ontstaan die beter passen bij de huidige situatie en uitdagingen.  

Coachen met compassie

Soms weet je het even niet meer, dan loop je vast. Je bent het overzicht kwijt, je ziet het niet meer. Je raakt verstrikt in je eigen gedachten en overtuigingen, stapt telkens weer in dezelfde valkuil of stoot je steeds tegen diezelfde steen.

Dat kan zorgen voor energieverlies met uitputting tot gevolg, een laag zelfvertrouwen, hoge mate van stress, conflicten met mensen om je heen, slecht slapen en ga zo maar door. Kortom klachten die een fijn, energiek en gelukkig leven in de weg staan. 

Coaching kan dan helpen om te ontrafelen waar het vastloopt en de niet helpende patronen bloot te leggen, zodat je inzicht krijgt in hoe dit voor jou werkt en niet werkt. Daarna kan dan gewerkt worden aan het ontdekken van nieuw gedrag dat effectiever is en bijdraagt aan een groter zelfvertrouwen en persoonlijke groei.

Coaching is er in verschillende vormen en maten en op waanzinnig veel vlakken: Loopbaan, Re-integratie, Persoonlijke Ontwikkeling, Lifestyle, Voeding, Slaap, Burn-Out, Stress, Financieel, Ondernemerschap, Mental, Outplacement, Relatie, Team, Gezin, Job, Opvoeding, Leiderschap, Business, Performance, Competentie, Talenten, Budget, Spiritueel, Preventief, Sport….. De lijst is lang!

Wat deze verschillende coachvlakken en bijbehorende methodes met elkaar gemeen hebben is dat zij allemaal gericht zijn op verandering, verbetering en vernieuwing. In beweging krijgen en activeren. De ontwikkeling van A, het startpunt naar B, het einddoel. 

Mijn expertise zit in vraagstukken die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling, of dat nou in loopbaan, leiderschap of re-integratie is. Ik coach vanuit compassie en nieuwsgierigheid, zonder oordeel en ik pretendeer niet te weten wat jouw antwoord is. Ik onderzoek en puzzel samen met jou. Dat doe ik vanuit mijn expertise en ervaring, waardoor ik jou handvatten aanreik en oefeningen meegeef die jou steeds weer een stap verder helpen in het proces. 

Als coach werk ik samen met jou aan jouw coachvraag. Daarbij volgen we de volgende stappen:

 • Intake en kennismaking
 • In kaart brengen van de klachten, onderzoeken van de context, omgevingsfactoren en persoonlijke kenmerken
 • Helder maken van de coachvraag en het doel van het coachtraject
 • Verkennen en kiezen van verschillende opties en methoden
 • Zelfinzicht en blootleggen functionele en disfunctionele patronen
 • Patronen doorbreken en ontdekken van nieuw gedrag
 • Toepassen in de praktijk
 • Evalueren en bijstellen 

Wij bepalen samen welke manier van coachen het best bij jou en jouw coachvraag past. Soms is een oplossingsgerichte en directieve aanpak gewenst, waarbij we met bijvoorbeeld een stappenplan naar een oplossing werken. Soms heb je meer baat bij een luisterend oor, waarbij ik jou vragen stel die verhelderend werken. Dan weer werkt een meer confronterende manier van spiegelen beter en het kan ook zijn dat psycholanalytische manier, waarbij je inzichten krijgt over jouw denken en doen, beter past bij jou en jouw vraagstuk.  

Daarbij ben jij de expert met betrekking tot jouzelf en jouw situatie en kan ik vanuit mijn kennis en ervaring daar methodes en oefeningen aan toevoegen die jou verder helpen. Jij hebt je eigen wijsheid in pacht, ik ben er om deze naar de oppervlakte te halen en te verbinden met nieuwe inzichten die een bepaalde vrijheid in denken creëren. Op die manier maak ik los wat vast zit en geven wij samen uitzicht door inzicht.